Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
Elyssion

 

Μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα και σε κλίμα φορτισμένο συγκινησιακά από την παρουσία στενών φίλων, παλιών από το 1989, αλλά και νεότερων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (30.4.12) η προεκλογική ομιλία στη Μυτιλήνη του κ. Ν. Σηφουνάκη, στην αίθουσα του ξενοδοχείου ELYSION.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σηφουνάκης χαρακτήρισε τις μεθαυριανές εκλογές ως τις κρισιμότερες μετά την Μεταπολίτευση του 1974, που όμως λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, διεξάγονται σε πρωτοφανές για την Ελλάδα κλίμα ανασφάλειας και φόβου.

Κάποιοι, τόνισε, εκμεταλλεύονται την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των πολιτών και επενδύουν εκεί τον πολιτικό τους λόγο. Χωρίς όμως εφικτές προτάσεις που να δίνουν λύση στα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, χωρίς προοπτική και κυρίως χωρίς αναφορά στο πρακτέο για την επόμενη των εκλογών ημέρα .

Αν και στάθηκε αυτοκριτικά στις ευθύνες των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που δεν μερίμνησαν όσο έπρεπε για τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα, ιδιαίτερα μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Άσκησε δριμύτατη κριτική όμως στις Κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή της Ν.Δ. από το 2007 έως 2009, που όχι μόνο απέκρυψαν από τον Λαό την πραγματική διάσταση, δεν ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις των εταίρων μας στην Ε.Ε. για άμεση λήψη μέτρων, παραπλάνησαν με ψεύτικα στοιχεία την Εurostat και αντί να περιστείλουν τις δαπάνες, ουσιαστικά με τις σπατάλες τους εκτίναξαν τα ελλείμματα και διπλασίασαν το από γενέσεως ελληνικού κράτους χρέος μας.

Μόλις κατάλαβαν ότι το σκάφος βουλιάζει, έκλεισαν τρείς μήνες πριν την Βουλή και μας πήγαν στις εκλογές του 2009, βέβαιοι όντες ότι τις έχουν χαμένες. Ουσιαστικά δραπέτευσαν και άφησαν τη χώρα αβοήθητη. Την μεγάλη ευθύνη, την «καυτή πατάτα» του δημόσιου χρέους, παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κανονικά αν επιδεικνύαμε και εμείς την ίδια επιπολαιότητα θα έπρεπε να πάμε αμέσως σε εκλογές. Δεν το πράξαμε, ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, γιατί βάλαμε το αίσθημα της ευθύνης πάνω απ το κομματικό συμφέρον.

Καλέσαμε όμως τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ήδη από το 2010 να συστρατευθούμε για την από κοινού αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος, Δυστυχώς οι πάντες κώφευσαν και μόλις πια το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Σαμαράς αφού συμπορεύτηκε με τις πιο ακραίες εξτρεμιστικές θέσεις, εδέησε και έκανε την «κολοτούμπα» που είπε ο λαός και μπόρεσε η χώρα να αξιοποιήσει την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ε.Ε. και να υπογράψει την δανειακή σύμβαση.

Έτσι γλυτώσαμε – διαγράφηκε χρέος 100 δις ευρώ, πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα, πήραμε παράταση εξόφλησης ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα από τη θηλιά των δανειστών και να μιλήσουμε για την πολυπόθητη ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο που θα δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία μας.

Ακόμη αναφέρθηκε στις δημόσιες υποδομές (Δρόμοι Καλλονής – Σιγρίου Πέτρας, Νοσοκομείο, ανάθεση Μαρίνας, Εφετείο, κλπ) που έχουν δρομολογηθεί για το νησί της Λέσβου, που υπερβαίνουν τα 150 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά είναι απολύτως έτοιμα να ξεκινήσουν και τα αποτελέσματά τους θα φανούν σύντομα, δίνοντας τόνωση στην τοπική οικονομία. Ειδικότερα αναφερόμενος στην επόμενη των εκλογών ημέρα ο κ. Σηφουνάκης είπε:

- Ότι κέρδισε η χώρα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία 30 χρόνια δεν πρέπει να χαθεί επειδή κάποιοι επενδύουν στη κρίση και θέλουν να κερδίσουν πολιτικά.

- Η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά έχουν ταυτόσημες θέσεις, επενδύουν στη κρίση και στον θυμό των πολιτών για να αυξήσουν τα ποσοστά τους, χωρίς καμία προοπτική για το αύριο της χώρας.

- Ο δανεισμός των 130 δις, για να έχει το κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις για να παραμείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία μας, δεν επαναδιαπραγματεύεται. Το ψήφισαν τα κοινοβούλια όλης της Ευρώπης, η επαναδιαπραγμάτευση που διακηρύσσουν κάποιο σημαίνει στάση πληρωμών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι λαοπλάνοι αλλά σκοπίμως το αποκρύπτουν απ τον Λαό.

- Ο κόσμος πρωτίστως πριν την κάλπη, πρέπει να αναλογισθεί και την σημασία της ψήφου του για την επόμενη των εκλογών ημέρα. Η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλες τις προοδευτικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, προς τούτο.

Φανερά συγκινημένος ο Ν. Σηφουνάκης στο τέλος της ομιλίας του έσφιξε το χέρι ξεχωριστά σε καθένα απ τους φίλους – φίλες που παραβρέθηκαν στην ομιλία του, ανάμεσα στους οποίους ήταν πάμπολλα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Μυτιλήνη και τα χωριά.